China, a doua mare economie a lumii, se confruntă cu dificultăți economice majore. Chiar președintele XI Jinping recunoaște acest lucru în premieră

China, a doua mare economie a lumii, se confruntă cu dificultăți economice majore. Chiar președintele XI Jinping recunoaște acest lucru în premieră
Publicat: 02/01/2024, 08:53
Actualizat: 02/01/2024, 10:14

Președintele Chinei, XI Jinping recunoaște în premieră că țara sa se confruntă cu provocări economice semnificative, iar afacerile se prăbușesc amplificând și mai mult rata de șomaj. Anunțul a fost făcut chiar în discursul său anual, marcat de o sinceritate neobișnuită. Este prima dată când Xi menționează provocările economice în discursurile sale de Anul Nou începând cu 2013.

China, a doua mare economie a lumii, se confruntă cu o încetinire structurală, caracterizată de o cerere slabă, creșterea șomajului și o scădere a încrederii în mediul de afaceri.

„Unele întreprinderi au avut o perioadă dificilă. Unii oameni au avut dificultăţi în găsirea de locuri de muncă şi în satisfacerea nevoilor de bază. Toate acestea rămân în prim-planul minţii mele”, a spus Xi în remarcile care au fost, de asemenea, difuzate pe scară largă de mass-media de stat. „Vom consolida şi întări impulsul de redresare economică”.
Cu câteva ore înainte de discursul său, Biroul Național de Statistică a publicat indicele lunar al managerilor de achiziții (PMI), indicând o scădere a activității fabricilor în decembrie la cel mai scăzut nivel din ultimele șase luni.
Indicele oficial PMI din industria prelucrătoare a scăzut luna trecută la 49, față de 49,4 în noiembrie, potrivit unui comunicat al BNS.

Sectorul manufacturier masiv al țării a fost slab în cea mai mare parte a anului 2023. După o scurtă redresare a activității economice în primul trimestru al anului trecut, indicele oficial PMI al industriei prelucrătoare s-a contractat timp de cinci luni, până în septembrie. Apoi a scăzut din nou sub 50.

Economia Chinei a fost afectată de o serie de probleme în acest an, inclusiv o recesiune imobiliară prelungită, un nivel record al șomajului în rândul tinerilor, prețuri încăpățânat slabe și creșterea stresului financiar la nivelul guvernelor locale.

Beijingul se străduiește să relanseze creșterea și să stimuleze ocuparea forței de muncă, după ce a lansat o serie de măsuri de sprijin anul trecut și a promis că va intensifica politica fiscală și monetară în 2024.

Însă abordarea sa tot mai etatistă a economiei, care pune accentul pe controlul statului de partid asupra afacerilor economice și sociale în detrimentul sectorului privat, i-a speriat pe antreprenori. Reprimarea întreprinderilor de către guvern în numele securității naționale a speriat, de asemenea, investitorii internaționali.

Sâmbătă, Banca Populară a Chinei a anunțat că a aprobat o cerere de eliminare a acționarilor majoritari de la Alipay, omniprezenta platformă de plăți digitale condusă de Ant Group a lui Jack Ma. Măsura înseamnă că Ma a cedat în mod oficial controlul asupra companiei pe care a cofondat-o.

Ma, care a cofondat și Alibaba Group, a declarat în ianuarie anul trecut că va renunța la controlul Ant, ca parte a retragerii sale din afacerile sale online. Companiile sale au fost primele ținte ale represiunii fără precedent a Beijingului împotriva Big Tech, care erau percepute ca fiind prea puternice în ochii Partidului Comunist, potrivit CNN.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Primele estimări ale votului de la alegerile prezidențiale. Au apărut date despre cum ar fi...
De ce Klaus Iohannis nu a mai oferit declarații după ce a votat. Care ar...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Sondaj Exclusiv Antena 3 CNN. Primele date despre ce au votat românii
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
Câte tipuri de AVC există. Cum s-a produs cel care l-a răpus pe Gabriel Cotabiță!...
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Dispar micii. Situația este catastrofală
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ceaușescu la vânătoare de mufloni: „A fost un adevărat infern”